Kontakt
Att träna kontakt med sin hund kan nog vara den absolut viktigaste övningen av dem alla, den stärker både bandet mellan förare och hund samt skapar ett självförtroende hos hunden som öppnar upp fantastiska möjligheter där bara fantasin sätter stopp. Denna övning är grunden till all hundträning.
Håll ut en godisbit i knuten näve en liten bit ifrån ansiktet (sitt gärna på huk i början)
När hunden tittar mot ansiktet säger du ”varsågod” och öppnar handen
Håll successivt handen med godisbiten längre och längre ut från kroppen
Variera höjd på handen
Generalisera övningen på olika platser
Spontankontakt
Denna övning är en utvecklad variant av den klassiska kontaktövningen, skillnaden är egentligen bara att denna sker i rörelse där hunden får söka upp föraren. Perfekt att använda om man vill klara av att ha hunden lös i framtiden.
Ha hunden framför dig (mot dig)
Backa från hunden
Vänta ut att hunden tittar mot ansiktet, belöna
Ha hunden framför dig (mot dig)
Stå still
Vänta ut att hunden tittar mot ansiktet, belöna
Försvåra genom att ha hunden i olika riktningar runt dig
Rör dig i cirklar från hunden
Belöna när hunden tittar på dig
Sitt
Övningen”Sitt” är den mest använda och tränade bland alla hundar runt om i världen. Exakt varför det blivit så vet vi inte riktigt. Ibland är det ett bra kommando att börja med då den är superenkel för både förare och hund. Det är också en övning som kan vidareutvecklas till mycket annat.
Locka hunden till ett sättande några gånger (Håll en godis ovanför en bit ovanför nosen) Tryck INTE ner hundens rumpa.
Belöna varje gång den sätter sig
Vänta sedan ut hunden tills den på egen hand bjuder på ett sättande, belöna direkt
Lägg därefter på signalen/ordet ”Sitt” när hunden börjar bjuda på sättandet mer ofta. Säg ”Sitt” precis när du tror att hunden kommer sätta sig
Ligg
Att lära en hund att ligga är en superbra övning för att sedan vidareutveckla. Den lägger grunden till träna hunden att vara lugn, stanna, vila, rulla etc. Denna övning lär vi oftast hunden efter ”Sitt”. Man får ha lite tålamod i början då det tar lite längre tid att träna ”Ligg” än ”Sitt”.
Börja med att locka hunden till att lägga sig några gånger (det är enklast att göra detta från en sittande position i början)
Belöna varje gång den lägger sig
Träna vidare och låt hunden bjuda på beteendet helt på egen hand. Belöna direkt.
Lägg därefter på signalen/ordet ”Ligg” när hunden börjar bjuda på liggandet mer frekvent. Säg ”Ligg” precis när du tror att hunden kommer sätta sig
Stanna
Att lära hunden stanna är ett väldigt tryggt och användbart kommande. Viktigt att stanna verkligen betyder stanna och inget annat. En viktig pusselbit att ha koll på gällande stanna är att när du backat från hunden och berömmer hunden så vill vi undvika att hunden reser sig och kommer till oss. Ordet bra eller duktig är inte en frisignal. Ex. Har du hunden lös och du går vid en tågräls/bilväg och hunden är påväg mot vägen/rälsen och du säger stanna, hunden stannar, du säger bra, hunden reser sig och fortsätter gå. Hunden ska stanna tills du som förare kommer tillbaka. Träna gärna på att berömma hunden på avstånd utan att det utlöses som frisignal.
Stå framför hunden, säg ”stanna (sätt ev upp en hand framför hunden som ett stopptecken om så önskas) Belöna direkt.
Ta sedan ett decimeterlångt steg bakåt med ena benet, säg ”stanna” belöna direkt om hunden är kvar i utgångsposition.
Få mer stadga i övningen och öka avståndet i hunden takt.
Utöka sedan svårigheten genom att ha hunden framför dig, backa, säg ”stanna” Gå tillbaka till hund och belöna direkt. Jobba sedan vidare med durationen.
Vänta
Det här med att lära en hund att vänta kan för vissa vara lika som”stanna”. Men för oss är det inte det. Stanna är en stoppsignal. Vänta är när hunden väntar för t.ex en belöning. Det är också en väldigt praktisk övning som kan användas inom andra områden.
Ha en godis på marken med handen ovan, säg ”vänta” ta bort hand och låt hund ta godis direkt.
Vid läge ta bort handen och lägg ner godis och säg ”vänta” , låt hunden vänta nån sekund säg sedan ditt frikommando (varsågod, yes, rätt eller annat).
Träna på duration och få mer stadga i övningen.
Snurra/Spin
Snurra är ett klassiskt cirkustrick som dem flesta tycker är kul att lära sina hundar. En övning som också kan utvecklas till andra trick inom lydnad t.ex. I övrigt ett roligt trick att visa sina grannar, vänner och familj. ”Spin” är när hunden snurrar åt motsatt håll från ”snurra”.
Håll en godis vid sidan av hundens huvud
Locka hunden till att följa godisen i en cirkel/snurr om hund inte klarar hela cirkel, belöna ändå och testa igen. Ibland kan man behöva bryta ner denna övning ännu mer.
Alternativt belöna när hunden vrider huvudet, tar ett kvarts varv, sedan halvt varv osv.
Rulla
Att lära en hund att rulla är ett väldigt tvådelat trick. Vissa hundar har väldigt lätt för det, andra väldigt svårt. Det kan ha och göra med att vissa är mer eller mindre bekväma med att befinna sig i en ryggposition. Vissa hundar har svårare för det då man brukar prata om att det är för att hunden visar då upp sin mest sårbara del av kroppen och har man en hund med lite mindre självförtroende kan man få jobba en del. Men med rätt träning klarar alla hundar det.
Starta med hund i liggande position
Håll godis i närheten av sidan vid hundens huvud för att få hunden huvud att vrida på sig
Fullfölj rörelsen och locka med hunden till att ligga på sidan.
Få lite fart i det hela så brukar rullen komma av sig själv
Tass
Backa
Att lära hunden att backa är både roligt för förare och hund. Det är en av de lättare gradens cirkuskonster och stärker självförtroendet samt självkänslan hos hunden. Perfekt för att visa familj och vänner.
Buga
Att lära en hund att buga ses ofta som en lite svårare cirkuskonst men den behöver inte alltid vara så krånglig. Denna övning handlar mycket om att fånga rätt moment med rätt timing. Man brukar kalla det för ”CAPTURING”. Det är också en otroligt rolig övning som hunden brukar gilla att framföra.
Inkallning
Den här delen i hundträning är väl den näst mest viktiga efter kontaktövningarna. Att få en hund att komma på signal är alltid användbart oavsett vad man har för avsikt att använda sin hund till. Denna övning kan man aldrig träna för mycket av. Alltid bra att repetera kontinuerligt.
Säg inkallningssignalen (variera tonlägen) och ge hunden en godis.
Upprepa en hel del, ta sedan paus, upprepa igen osv.
Testa sedan att säga ordet när hunden inte väntar sig det, om hunden då tittar förväntansfullt mot dig är ni redo att använda det i träningen.
Börja med hunden i koppel alternativt lina. Säg signalen/ordet och rör dig ifrån hunden i början. Belöna när hunden kommer.
Upprepa och öka avstånd.
Jaktinkallning
Det här med inkallning kan ibland vara svårt, men denna övning är en bra start för den som vill utveckla sin inkallning. Denna övning kan utvecklas till något helt otroligt och det bästa med den är att den fungerar även i skarpa lägen. Hela övningen går ut på att när föraren skapar en indikation för hunden att nu måste vi byta riktning och gå/springa därifrån så kommer det sitta djupt i hunden att följa sin förare. Starta med 2 personer för att sen jobba vidare på egen hand där man inte håller i hundens halsband utan bara springer från hunden och ropar/visslar.
En person håller hunden i halsbandet/selen
Föraren springer sedan från hunden
När föraren ropar/visslar på hunden släpper hjälpföraren hunden
Ha då ryggen mot hunden
Belöna när hunden kommer hos dig med godis eller dragkamp
Handtarget
Handtarget är en övning som har både det ena och det andra i sig. Kan användas och utvecklas till frys, inkallning, stänga lådor, släcka lampor med massa mer. En bra grund att stå på om man har höga krav på sig själv och sin hund. Denna underlättar framtidens träning massor och är en av dem roligaste övningarna att jobba med.
Ha hunden framför dig
Håll fram handen
Belöna när hunden nosar/duttar/nuddar/kommer åt handen
Variera mellan höger och vänster hand
Belöna bara när du känner nosen
Utöka därefter successivt sträckan hunden måste ta sig för att dutta med nosen i handen
Platstarget
Den här övningen är bra att jobba med om man tränar lydnad. Hunden ska helt enkelt sitta eller stå bredvid på vänster sida. Vissa vill att hunden ska söka upp plats mellan benen på föraren. Det är helt valfritt.
Locka in hunden i rätt position, belöna.
Upprepa flertal gånger
Ta ett steg i sidled och locka med hunden så den tätar till den lucka du just skapat.
Omvänt Lockande
Har du någonsin känt att hunden du har inte kan slappna av och ta det lugnt? Då är denna övning för dig. Övningen går ut på att testa och träna hundens tålamod. Här handlar det om att få hunden att andas lugnt och slappna av och behålla sin nuvarande position. Övningen kan vara otroligt användbar för hundar som lätt stressar upp sig vid olika situationer.
Locka hunden till en sittposition alternativt vänta ut att den sätter sig. Belöna första gången.
Håll sedan fram en öppen hand med godis framför hunden. Håll den lite ovanför hunden och en liten bit ifrån hundens nos. Så fort hunden gör ett försök att ta godiset/resa sig upp stänger du handen/drar undan handen. När hunden sitter ordentligt igen hålls handen fram igen. Belöna om hunden sitter kvar.
Sänk handen successivt och håll den närmre hundens nos.
Utöka därefter tiden hunden kan sitta och vänta.
Börja röra handen väldigt sakta ifrån hunden. Var beredd att dra undan den om hunden försöker resa sig.
Fot/Gå fint
Att lära en hund att gå fint är aldrig fel, alltid användbart men förare tenderar att använda den på fel sätt. Många vill ha en hund som konstant går fint, inte drar i koppel osv. Men det finns en hel del att fundera på inom dessa ramar. Att låta hunden ”Gå fint” ska användas vid situationer där det behövs, vi får absolut inte glömma att låta hunden stanna och nosa, ibland kan man låta hunden välja vart och hur den vill gå, självklart ska vi undvika att den drar i kopplet. Undvik att rycka i kopplet också, det skadar hundens nacke mer än man kan tro. Att läsa lite om berikning skadar inte.
Ställ dig bredvid hunden och belöna några gånger för att den står/sitter bredvid dig
Ta något steg framåt och belöna direkt när hunden hänger med. Utöka försiktigt med fler steg
Träna på både höger och vänster sida
Lägg på signal
Utöka successivt sträckan
Lägg på störningar
Hoppa/Upp
Den här övningen har verkligen allt ifrån upp för trappor, upp på trottoarkant, upp på en sten, över hindret, över stocken, hoppa upp här och där osv. Lätt att träna in också. Här jobbar vi med capturing.
När hund tar sig upp på hindret, över, eller förbi bli överlycklig och belöna. Det handlar om att fånga just rätt moment. Tvinga inte hunden över något den inte vill.
Jobba med olika hinder, upprepa.
Lägg till ordet/siganlen ”Upp” eller ”Hoppa”.
Switch
När du lärt din hund gå fint så kan denna övning komma väl till hands. Man vet aldrig vad eller vilka man möter under en promenad och det kan vara bra att ha sitt ess i rockärmen. Övningen går ut på att hunden går fint bredvid dig för att sedan vid signaler ”Switch” byta sida bakom dig och fortsätta gå fint där istället.
Börja gå fint
Locka hunden med godis bakom dig och låt hunden följa med till din andra sida, belöna.
Träna in ordet ”Switch” när exakt rätt rörelse sker.
Träna hunden att gå fint på båda sidorna samt kunna switcha sida fram och tillbaka.